Geluk en competentie

Geplaatst door Gefeon - 09/05/11. In de categorieën: Behoefte of wens

Je voelt je competent als je het idee hebt dat je je capaciteiten kunt benutten, dat je de vaardigheden die je hebt kunt aanspreken bij het werk dat je doet. Je wilt dat het zin heeft wat je doet en dat het tot resultaat leidt, dat je invloed kunt uitoefenen op je omgeving. De behoefte aan competentie is de derde psychologische basisbehoefte.

Competentie is voorwaarde voor flow.
Het volledig inzetten van je vaardigheden is ook een belangrijke factor in de ervaring van “flow”. Als de verhouding tussen de uitdaging van het werk dat je doet en je vaardigheden precies goed is kan er flow ontstaan. Het werk moet niet te moeilijk zijn, maar ook niet te gemakkelijk. Het moet precies zo moeilijk zijn dat je er met je volle aandacht bij moet zijn. Het vraagt je volledige concentratie en je gaat er helemaal in op.  Het gaat op dat moment niet meer om het doel van de activiteit, maar je hebt plezier in het werk zelf.
Flow in je werk is een piekervaring. Je ervaart puur geluk.

Mihaly Csikszentmihalyi: Creativity, fulfillment and flow

 

Comments are closed.