Maakbaar Geluk

Geplaatst door Gefeon - 30/05/11. In de categorieën: Maakbaar Geluk, Zelfhulp

Lessen voor de zoektocht naar geluk in een rapsong!

Voor Gelukskoekje  heb ik een samenvatting gemaakt van 2 boeken over de zoektocht naar geluk: “The Secret” van Rhonda Byrne en “De Geluksfactor”van Richard Wiseman”. Het derde boek waarvan ik een samenvatting wil maken is: “De Maakbaarheid van het Geluk” van Sonja Lyubormirsky.  Op internet op zoek naar wat achtergrondinformatie kwam ik al direct een mooie samenvatting tegen: “The how of happiness song” door Abdominal and the Obligues.

Het is de eerste productie van “Book Tunes”, een idee van de Canadees Jonathan Sauer, die van plan is nog meer boeken op muziek te zetten. De gedachte hierachter is dat muziek helpt dingen te onthouden. Dus luister en zing mee. In “The how of happines song” passeren alle 12 geluksstrategieën die door Sonja Lyubormirski worden aanbevolen de revue.
Het is in het Engels, dus zo kun je zo tegelijkertijd je Engels wat bijspijkeren. The How of Happiness Song

how_of_happyness_songOm je een beetje te helpen, hier de 12 strategieën op een rijtje. Sonja Lyubomirski beveelt aan niet alles tegelijk aan te pakken, maar om te beginnen bij de dingen die je het best liggen.

 1. Tel je zegeningen. Geef uitdrukking aan je dankbaarheid voor wat je hebt, bv in gedachten of door te schrijven in een dankbaarheidsjdagboek. Je kunt ook iemand bedanken, die je dankbaarheid verdient, maar die je tot nog toe niet niet behoorlijk bedankt hebt.
 2. Voed en versterk je optimisme:. Ook hier kan een dagboek helpen. Schrijf over de best mogelijke toekomst die je voor jezelf kunt voorstellen. Je kunt jezelf ook oefenen om in elke situatie de pluspunten te vinden.
 3. Vermijd piekeren en jezelf vergelijken met anderen. Lukt je dat niet? Zorg dan voor afleiding. Lees een leuk boek, kijk naar een film of maak een lange wandeling of wat je zelf verzint.
 4. Beoefen vriendelijkheid. Doe iets voor een ander, vriende of vreemde, direct of anoniem, spontaan of gepland.
 5. Onderhoud je relaties en vriendschappen. Trek tijd en energie uit om je relaties te versterken en ervan te genieten.
 6. Houd je vaker bezig met dingen die je het gevoel geven dat je er volledig in op kunt gaan. (flow)
 7. Sta stil bij de vreugdevolle dingen in je leven; groot of klein, denk er aan, schrijf erover, maak er een tekening van of deel ze met anderen.
 8. Verbind je met je doelen.  Kies een, twee of drie doelen die belangrijk voor je zijn en wijdt daar je aandacht en tijd aan. Span je in om ze te verwezenlijken.
 9. In het leven gaat niet altijd alles van een leien dakje. Daarom is het goed om strategieën te ontwikkelen voor de moeilijke tijden. Hoe kun je het beste omgaan met dingen als stress, verdriet of tegenslag.
 10. Leer te vergeven zodat je boosheid en verdriet ten aanzien van iemand kunt loslaten en het je niet langer dwars zit.
 11. Mensen die gelovig zijn zijn over het algemeen gelukkiger dan mensen die dat niet zijn. Je kunt je aansluiten bij een kerk of als je niet gelovig bent kun je wellicht lezen over spiritualiteit en geestelijke ontwikkeling.
 12. Zorg voor je gezondheid door lichamelijke activiteit, meditatie en lachen.

 

Comments are closed.