Verbondenheid met de natuur

Geplaatst door Gefeon - 17/06/11. In de categorieën: Algemeen

Het gevoel van verbondenheid is een basisvoorwaarde voor geluk. Verbondenheid wordt vooral gezien als verbondenheid met andere mensen. Je kunt ook verbondenheid voelen met de natuur.

Genieten van de natuur bevordert je geluk.

Irene van Lippe-Biesterfeld (Prinses Irene) is zich ervan bewust hoe waardevol de ervaring van verbondenheid met de natuur kan zijn. Zij werd geïnterviewd voor het zomernummer van Natuurbehoud van Natuurmonumenten.

Ze zegt o.a. “Het is goed voor ons innerlijk evenwicht om in rust te leven in plaats van in de stress van dat opgezwiepte leven van presteren, presteren en presteren.” De verbinding met de natuur en de verbinding met jezelf zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. “In de natuur is geen oordeel, er is geen goed of slecht: je wordt geaccepteerd zoals je bent. In de natuur mag je jezelf zijn.”

Een lange wandeling in de natuur kan je tot rust brengen als je gespannen of tobberig bent. Als je tijdens zo’n wandeling rondkijkt en luistert naar de omgeving verdwijnen je zorgelijke gedachten. Misschien beleef je zelfs ‘magic moment’  waarin je een gevoel van eenheid ervaart. Zo’n gelukkige ervaring kan je lang bijblijven. Natuurbeleving is ontspannend, kan een gevoel van verbondenheid en acceptatie van jezelf geven. Het kan zelfs leiden tot een spirituele ervaring. Deze factoren dragen volgens geluksonderzoekers in belangrijke mate bij aan je geluk.

 
Prinses Irene richtte in 2001 het NatuurCollege op. Deze organisatie zet zich in voor het herstel van de relatie tussen mens en natuur.

One Response to “Verbondenheid met de natuur”

  1. INGRID says:
    augustus 20th, 2014 at 23:15

    Ik heb zelf ook z’n ervaring meegemaakt,ik ging naar Thailand op vakantie en heb daar op een olifant gezeten, op de olifant in de mand gebeurde er nog niks , maar daarna mocht ik op de olifant zelf zitten en torn gebeurde er iets in mijn lichaam, een met de natuur dat gevoel is niet te omschrijven en heb die innerlijke rust in mij gekregen . Ik wou ook niet meer van de olifant af. Na weer terug in Nederland te zijn heb ik een paard gekocht , ja het liefs had ok een olifant , maar dat mag nog net niet in Nederland , mijn leven is vanaf dat moment veranderd in een goede zin leef fort zo makkelijk geniet van iedere dag, en maak me niet gauw druk, heb ook die innerlijke rust over me heen, dit is de mooiste ervaring uit heel mijn leven geweest, en ben daar erg dankbaar voor!!! Dank je wel olifant!!!