Geluk is genetisch bepaald.

Geplaatst door Gefeon - 19/06/11. In de categorieën: Algemeen, Maakbaar Geluk

In de maakbaarheid van het geluk van Sonja Lyubomirsky staat het vermogen van de mens om zijn geluk te vergroten centraal. De basis daarvoor is de “veertigprocentsthese”.

Omdat aanleg voor 50% je geluk bepaalt en de omgeving slechts 10%, bestaat de mogelijkheid om je geluksniveau flink omhoog te krijgen. Niet iedere psycholoog deelt deze optimistische invulling. De genetische factor die medebepalend is voor geluk is grotendeels gebaseerd op resultaten van onderzoek onder tweelingen.
In Nederland doet psychologe Meike Bartels onderzoek onder tweelingen. Ook zij concludeert dat de genen voor (minstens) 50% het geluksgevoel van mensen bepalen. De conclusie van Meike Bartels met betrekking tot de maakbaarheid van geluk is echter minder optimistisch. Zij vindt dat met behulp van positief denken of andere goede voornemens je het beleven van geluk wel een beetje verder kunt ontwikkelen, maar niet heel veel of langdurig. “Als je van nature ongelukkig bent, kun je door training helaas niet ineens veel gelukkiger worden. De een is gewoon minder gelukkig dan de ander. Je kunt mensen wél leren beseffen waarom ze zich zo voelen.” zegt ze in een interview in het dagblad De Gelderlander.

Comments are closed.