Geluk, dagreconstructie

Geplaatst door Gefeon - 25/06/11. In de categorieën: Algemeen

De Nederlandse geluksprofessor Ruut Veenhoven definieert geluk als levensvoldoening. Hij begon zijn onderzoek met 1 vraag: Alles bij elkaar genomen hoe tevreden of ontevreden ben je tegenwoordig met je leven als geheel ? (cijfer tussen 1 en 10). Tegenwoordig is zijn onderzoek veel uitgebreider.

Hoe veel plezier heb je in het leven dat je leidt?
De veronderstelling bij zelfrapportage is dat mensen in staat en bereid zijn de vragen naar hun gelukkig zijn naar waarheid te beantwoorden. Dat zal wellicht niet altijd het geval zijn. Mensen kunnen zich gelukkiger of ongelukkiger voordoen dan ze zijn. Misschien wil iemand tegenover zichzelf of tegenover anderen niet toegeven dat hij/zij zich niet zo gelukkig voelt. Hoe zeker is het dat iemand die zegt (of denkt) dat hij gelukkig is ook daadwerkelijk gelukkig is?

Ook de herinnering kan een vertekend beeld opleveren. Daniel Kahneman vond dat het onderzoek uitgebreid moest wordendagreconstructie met onderzoek naar hoe een mens zich op verschillende momenten op een dag voelt.  De ‘dagreconstructie-methode’ (DRM). Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een zakcomputer of mobiele telefoon. Of eenvoudiger met een dagboekje. Deelnemers aan het onderzoek schrijven in hun dagboek stap voor stap op wat ze die dag hebben gedaan. Dan beantwoorden ze vragen over het geluksgevoel dat ze daarbij hadden.

Met de mogelijkheden van internet kan nog uitgebreider onderzoek plaatsvinden. De Erasmusuniversiteit heeft in samenwerking met een verzekeraar De Gelukswijzer opgezet. Het is een grootschalig en langlopend onderzoek naar geluk. Namens de Erasmus Universiteit zijn prof. dr. Ruut Veenhoven, prof. dr. Arnold Bakker en dr. Wido Oerlemans bij de Gelukswijzer betrokken.
Interview van Radio 538 met Wido Oerlemans

Comments are closed.